Svetski dan bezbednosti na internetu

U Srbiji je 7. februara obeležen Međunarodni dan bezbednosti na Internetu. Brojni eksperti koji se bave onlajn komunikacijama iskoristili su priliku da ukažu na različite opasnosti koje vrebaju u digitalnom svetu.

deca-na-internetu

Sekretarka za digitalnu agendu u Vladi Republike Srbije, Jasna Matić, skrenula je pažnju javnosti da „sve ono što se postavi na Internet, tamo i ostaje. To se posebno odnosi na korisnike društvenih mreža, poput Fejsbuka, na koje se postavljaju razne privatne fotografije“. Matićeva je istakla i da je veoma važno zaštititi decu na Internetu i upozoriti ih – da nisu svi sa kojima stupaju u kontakt putem interneta dobronamerni; da ne daju svoje šifre nikome, kao i da se one moraju redovno menjati; da se nikad ne treba sastajati sa nekim koga su upoznali samo preko interneta; da za prijatelje na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ne prihvataju ljude koje ne znaju; i da bi se za svaku sumnjivu situaciju trebalo obratiti roditeljima ili nastavnicima.

„Deca na internetu“ je autorski projekat Studio Centra koji se na zanimljiv način bavi temom zaštite dece na svetskoj mreži, a podržali su ga Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Telenor fondacija. Projekat predstavlja različite načine zloupotrebe dece na internetu i namenjen je njihovom obrazovanju i zaštiti dece i mladih ljudi onlajn. Pozorišna predstava namenjena je tinejdžerskoj populaciji, ali i roditeljima i nastavnicima koji čine veoma važan faktor u edukaciji i zaštiti najmlađih. Učesnici predstave su, uz autorski tim Studio Centra, osmislili priče, kreirali likove i njihove tragične sudbine.

Na razmišljanja o bezbednosti i opasnostima koje vrebaju na internetu ova predstava publiku navodi kroz četiri priče: Sveta otmica, Ispovest jedne tinejdžerke, Nigerijska prevara i Fotomodel. Teme obrađene u ovim pričama su – pedofilija, lažni profili, zavisnost od interneta, prevara zarad finansijske koristi i trgovina decom putem interneta.

„Predstava ‘Deca na internetu’ trebalo bi da ostavi snažan utisak, najpre na mlađu populaciju (tinejdžere), ali i na stariju populaciju (roditelje), jer je veoma važno da na vreme reaguju i preventivno zaštite svoju decu“, kažu iz Studio Centra.

Veliku ulogu u zaštiti dece na Internetu imaju roditelji, koji u velikom broju slučajeva nisu zainteresovani za sadržaje koja deca posećuju na internetu, kao ni za osobe sa kojima deca uspostavljaju komunikaciju u virtuelnom svetu. U pomenutoj predstavi jasno se ističe značaj posvećenosti roditelja ovoj, u današnje vreme veoma važnoj temi.

Iz Centra dodaju da je premijera odigrana 9. novembra prošle godine u Dečijem kulturnom centru u Beogradu i da od tada vlada veliko interesovanje. Predstavu je do sada pogledalo više od hiljadu gledalaca, a ponovo je prikazivana i tokom marta.

Posted on 25 маја, 2013, in Bezbedno na netu and tagged . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Stvarno ima puno informacija za koje nisam znala 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: