Архиве блога

Ko su to Anonimusi?

Anonymous_Logos.svg

Anonimusi predstavljaju grupu pojedinaca i globalni pokret nastao kao internet fenomen. Ova neformalna i decentralizovana zajednica okupljena je oko idejaslobode govora na internetu, borbe protiv cenzure i antipiratskih kampanja.Grupa svoje ciljeve često pokušava da ostvari hakerskim napadima i obaranjem sajtova kao znak protesta. Zahvaljujući ovim aktivnostima postali su planetarno prepoznatljivi. Iako sebe smatraju borcima za slobodu, a ono što rade vide kao oblik protesta nazivani su i terorističkom organizacijom, iako to poriču. Za opisivanje ideologije i akcija grupe često se koristi kovanica haktivizam.

anonymouse_s640x427

Grupa Anonimusi nastala je 2003. godina i vodi poreklo sa foruma 4chan. Samo ime grupe vodi poreklo iz doživljaja anonimnosti onih koji koriste ovaj forum na kome svi koji pišu komentare i ostavljaju slike mogu deliti identitet anonimusa. Ovaj koncept se koristi u svrhu predstavljanja bilo kog i svih članova grupe istovremeno kao i ideje da svako može biti član i delovati shodno svojim ubeđenjima oslobođen inhibicija svog pravog identiteta.

images

Nekada Anonimus rade u korist običnih ljudi.Oni su naprimer otkrili čoveka koji je naveo Amandu tod o kojoj smo pričali na stanici Istinite priče.

anonymous-hacking

Hakerska grupa “Anonimusi” tvrdi da je otkrila identitet čoveka koji je maltretirao 15-godišnju Kanađanku Amandu Tod, koja je zbog toga izvršila samoubistvo.Na sajtu Pastebin.com. navodi se da je reč o 30-godišnjaku iz Nju Vestminstera, u Britanskoj Kolumbiji (objavljena je i njegova adresa), koji je naterao tinejdžerku da se slika golih grudi, a zatim je ucenjivao tim slikama i pretvorio njen život u pakao.“Ovo je pedofil koji je primorao Amandu Tod da mu šalje svoje obnažene fotografije“, navode „Anonimusi“.U imejlu upućenom televiziji Si-Ti-Vi, “Anonimusi” su saopštili da u načelu izbegavaju kontakt s policijom, ali da su bili prinuđeni da svoje umeće stave u službu zaštite dece.

Preuzeto sa http://www.blic.rs/Vesti/Svet/348263/Hakeri-razotkrili-manijaka-koji-je-naveo-devojcicu-na-samoubistvo

Zavisnost od Interneta

Zavisnost od interneta je psihički poremećaj, koji se manifestuje kao opsesivna želja da se provodi vreme na internetu. Osoba provodi mnogo vremena u aktivnostima vezanim za sadržaje na internetu, zanemaruje uobičajene aktivnosti poput druženja, poslovnih obaveza, učenja, kućnih poslova itd, i ima poteškoća da prekine internet aktivnosti, čak i kad sama prepozna da je vreme za to. Zavisnost od interneta je tema o kojoj se dosta raspravlja u naučnim krugovima i medijima, ali je njen status i dalje nezvaničan: nije obuhvaćena zvaničnom klasifikacijom psihičkih poremećaja, tj. Dijagnostičkim i statističkim priručnikom za mentalne poremećaje (DSP; engl. DSM-IV, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

6547_addiction

Poremećaj je prvi put opisao američki psihijatar Ivan Goldberg, 1995. godine. Iako Goldberg nije imao za cilj da se ovo uvrsti u zvanični spisak duševnih poremećaja, njegov opis zavisnosti od interneta je bio zasnovan na DSP-ovom opisu patološkog kockanja. Goldberg je naveo sledeće osnovne simptome ovog poremećaja:

  • korištenje interneta izaziva negativno, stresno stanje čovjekove psihe
  • korištenje interneta čini štetu fizičkom, psihičkom, međuljudskom, društvenom ili ekonomskom statusu čovjeka

Međutim, i danas u naučnim krugovima postoji neslaganje oko toga, da li ovaj poremećaj uključiti u narednu verziju DSP-a, DSP-5 (engl. DSM-V), koje je najavljeno za 2012. godinu. Dok neki krugovi zagovaraju ideju da je ova zavisnost zaista psihički poremećaj, i da treba biti uključena, drugi smatraju da to nije zaseban poremećaj, da je obuhvaćen već opisanim poremećajima, i da ga stoga treba izostaviti iz ovog standarda.

twitter_231389S1

Jedan od argumenata za uključivanje u DSP je da bi to obavezalo osiguravajuća društva da plaćaju savetovanja za odvikavanje od interneta. Protiv-argument je da ne postoje materijalni dokazi da ijedno osiguravajuće društvo to već odbija, jer se simptomi ove zavisnosti podvode pod simptome drugih poremećaja, koji su uključeni u ovaj dokument.

Facebook Addiction    funny-kid-praying-internet

Ova bolest se danas sve više širi i treba se dobro njome pozabaviti .