Virusi I antivirusi

Prvi problem sa kojim se srećemo na internetu su virusi.

img-1326442671-1

E ovako , virus je ustvari program ili kod koji se replikuje u drugim datotekama i sa kojima dolazi u kontakt.On može da zarazi bilo koji program. Naravno ,on kao i virusi koji se nalaze u ljudskom organizmu, ne mora odmah da zarazi datoteke već čeka neko određeno vreme i onda napada računarski sistem.Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.Virusi se danas prenose na razne načine ,a to su :CD,USB,SKYPE,Datoteke sa interneta,itd.Kada virus zarazi računar simptomi mogu biti razni ,npr : usporava se rad računara ,računara počinje da se zapucava,nekad ne može da otvori neke datoteke,a kada računar napadne neki virus poput  Trojanskog konja,računar ne može da se upali. Evo kako na primer izleda računar kada ga zarazi virus

images

Evo nekih informacija o “Trojancu“

images

Trojanski konj ili kraće trojanac je maliciozni računarski program koji se lažno predstavlja kao neki drugi program s korisnim ili poželjnim funkcijama.

trojan_horse

Većina trojanaca ima nazive vrlo slične ili uobičajenim korisničkim programima ili posebno primamljivim aplikacijama. Za razliku od virusa i crva, trojanski konj ne može sam sebe umnožavati (no korisnik ga može prekopirati na drugi računar).

Naziv trojanski konj nastao je po poznatoj priči o osvajanju grada Troje zloupotrebom poverenja. Na sličan se način virtualni trojanski konj može predstaviti kao igra ili zanimljiv sadržaj koji se šalje u e-mail poruci. Kada se pokrene, na račununaru se npr. instalira aplikacija za udaljenu kontrolu.

Postoji više vrsta “ Trojanaca“ : Dropper – služi za naseljavanje pravog računarskog virusa u napadnuti računar. Dropper igra ulogu žrtve, namjerno omogućujući virusu da se naseli u računar.

Backdoor – naziv za različite postupke ili programe koji omogućuju drugom korisniku da se služi žrtvinim računarom dok je spojena na Internet, a da ona to ne zna.

Downloader – trojanski konj koji pristupa različitim internet stranicama kako bi s njih skinuo, obično maliciozne, datoteke te ih na koncu i pokrenuo.

Trojanski konj se najviše koristi pri akovanju računara.Trojanski konj može omogućiti hakeru udaljeni pristup korisnikovom sistemu. Onog trenutka kad se trojanac instalirao na korisnikovom sistemu, haker mu može udaljeno pristupiti i izvoditi razne operacije, ograničene korisnikovim ovlastima (zbog čega je puno rizičnije imati administratorski račun, nego onaj s ograničenim pravima) te dizajnom trojanskog konja.

Operacije koje haker može izvesti na sistemu uključuju:

  • korištenje sistema kao dela botneta (npr. za automatsko spamovanje ili za DDoS napad)
  • krađa podataka, npr. lozinke ili informacija o kreditnoj kartici
  • instalacija softvera, uključujući i malicioznog softvera trećih strana
  • preuzimanje (download) ili postavljanje (upload) datoteka sa ili na korisnikov sistem
  • rušenje sistema
  • anonimno internetsko surfovanje

Kako se rešiti virusa ? 

Da bi se rešili virusa potrebni su nam antivirus  programi.

antivirus

Antivirus softver se koristi za zaštitu ,identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa ,kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu računaru.Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa izvršeno je 1987. softverom Brent Fiks,a radilo se o jednom od prvih poznatih virusa- Viena virus.Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta i koriste se besplatne verzije.Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova tj. zvaničnih stranica proizvođača antivirusa.Evo par linkova sa kojih možete skinuti antiviruse:

http://www.avast.com/index

http://free.avg.com/eu-en/homepage

http://www.avira.com/en/downloads

Kako koristiti antivirus?

Da bi bili uvereni da je naš računar očišćen od virusa trebamo redovno skenirati računar. Evo slike da vidite(primer AVAST)

Avast-Free-Antivirus-screenshots-1   avast!7FreeStable_04large

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: