Zanimljivosti

internet-bonton

Želite da se obezbedite? Napravite jaku šifru 

saveti

1) Izbegavajte lične podatke

Šifra nikako ne sme biti vaš datum rođenja, ime kućnog ljubimca, ime vašeg deteta, momka, devojke. Izbegavajte i uobičajene fraze kao što su volim te, šifra i slično. Dokazano je da u najvećem broju slučajeva ljudi biraju ovakve šifre i stoga ih je veoma lako hakovati.

2) Šifra treba da se sastoji iz kombinacije slova, brojeva i znakova

Najmanje je bezbedna šifra koja se sastoji od jedne reči. Kombinaciju dve ili više reči je već teže hakovati, dok je kombinaciju slova, brojeva i znakova praktično nemoguće hakovati. Zanimljiv trik je i korišćenje nelatiničnih karaktera u šifri, na primer ćirilicu, kineska ili arapska slova i slično.

3) Nemojte koristiti jednu istu šifru za nekoliko sajtova ili profila

Glavno pravilo je da za svaki sajt šifra treba da bude različita. Probajte naći neko pravilo po kome ćete  pamtiti različite šifre.

4)  Pazite kome je dajete i gde je čuvate

Ako šifru čuvate na nebezbednom mestu ili je dajete svakome ko traži niste mnogo postigli. Osoba kojoj date svoju šifru ne mora da ima nameru da je zloupotrebi, ali može imati virus na kompjuteru koji će pročitati šifru. Isto tako ako šifru čuvate na kompjuteru ili brauzeru koji je dostupan i drugim osobama, snosite opasnost da neko pročita šifru. Ako čuvate šifu u Chrome ili Mozili, ona se veoma lako može videti.

Preuzeto sa : http://internetzanatlija.com/2011/05/04/kako-izabrati-bezbednu-sifru/

Evo malo statističkih podataka

972108_547649721945118_622675101_n

Da li ste znali ?

Da li ste znali da je najbrži internet pretraživač za sada Safari kompanije Apple,dok je najsporiji Internet Explorer.

browsers-icons

Iza Safarija slede Google Chrome, Mozilla Firefox i Opera.
Za testiranje je korišćeno isključivo poslednje izdanje verzije pretraživača namenjeno direktno krajnjim korisnicima za svakodnevnu upotrebu. Brzina je merena pomoću uređaja SunSpider JavaScript Benchmark 0.9 koji za upoređivanje koriste i tvorci pojedinih pretraživača.

Kako se rešiti POP-up prozora?

Pop-upovi su oblik online oglašavanja na World WIde Webu. Obično je reč o nekom novom prozoru intener pregedača koji prikazuju reklame i oglase.Pop-up sa oglasom je obično generisan od strane JavaScripta. Nekada pop-upovi mogu biti zaraženi virsima tako da ih se treba paziti.Opera internet pregledač je prv uvela blokiranje pop-up prozora, a kasnije su uveli svi moderni internet pregledači. 

Pop-up_ads

Ovako može da izleda radna povrišina koja je zatrpana Pop-upovima.

Neki tipovi skinutog sadržaja,poput slika ili muzike mogu prouzrokovati otvaranje pop-up prozora.

Na Mozilla Firefox pretraživaču se veoma jednostavno blokiraju pop-up prozori. Evo ovako

ff_popupallow_2

Da li da držimo upaljen Računar kada grmi?

Mnogi drže upaljene računare kada grmi.Po analizama stručnjaka ako munja pogodi kuću, odnosno zgradu, odnosno nešto dovoljno blizu, stradaju električni aparati. Dobro tempirana munja može da sredi modem, a malo bolje tempirana može da sredi telefonsku liniju, ISDN kutiju, ADSL modem, sve mrežne kartice i jednu matičnu ploču. Pritom munja uopšte ne mora da „pogodi“ bilo kakav vod, žicu itd. Samo struja koja se u žicama indukuje usled pražnjenja dovoljna je da napravi štetu.

Kako bezbedno postaviti snimak na youtube? 

Prvo treba registrovati nalog na YouTube-u, a to se radi na ovoj adresi: http://www.youtube.com/create_account .Zatim kada ste registrovali nalog na YouTube-u i ulogovali se, možete da uplodujete video fajlove.

youtube-upload-button

Ili možete direktno otići na ovaj link za postavljanje videa:  http://upload.youtube.com/my_videos_upload .Kada ste na stranici za postavljanje videa, kliknite na Upload, kao što je prikazano na slici ispod:

youtube-upload

Zatim pronađite na vašem računaru video koji hoćete da postavite na YouTube, obeležite ga i kliknite na Open.Dok se vaš video uploaduje, unesite njegov naslov, opis i kategoriju kojoj pripada i kliknite na Save changes.Video klip koji se kaci na YouTube moze biti max. velicine 2 GB i trajanja 15 min.
Ako budete poštovali YouTube pravila, vremenom će vam biti skinuto ograničenje sa naloga i moći ćete da postavljate i video klipove duže od 15min.

Evo malo za razonodu 2  krataka amaterska filma  sa Youtube

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: